Mote Økonomi Underholdning

Hvordan fotografere elver og bekker

Det er mange grunner til å fotografere elver og bekker i landskapsfotografering, og det er mye involvert, så her er del én (sannsynligvis).

Å være i landskapet regelmessig vil uunngåelig føre deg langs elver eller bekker. Det er mye glede å bli fordypet i et skudd fra en elv. De boblende brusende lydene, vanndråpenesprut, glødende mosesteiner og fugler som suser langs og fanger insekter er noen av de mange høydepunktene. Du føler deg virkelig levende når du fotograferer fra en strøm, og ofte er utfordringene den gir vel verdt å overvinne, siden de visuelle belønningene kan være fantastiske.

Komposisjonsmessig gir vann utmerkede muligheter for et fotografi, for eksempel å lage ledende linjer til et annet motiv – som et fjell eller en foss. Mønstrene og formene laget av rennende vann gir uendelige muligheter og kan være hovedmotivet i seg selv. Noen ganger vil du finne S-former og kurver som er ettertraktede komposisjonsapparater. Å se nøye og utforske vil høste visuelle belønninger, og du kan se refleksjoner pluss reflekterte farger som bidrar til å bygge en komposisjon hvis vannet ikke renner for raskt. Hvis du er heldig og solen skinner i riktig vinkel, kan vannspray danne regnbueprismer som også kan gi velkomne fargesprut!

Ikke vær feig, hopp i det!

Til slutt vil du ønske å komme deg inn i elven eller bekken du fotograferer, det skjer med alle. Med mindre du skal drukne. Hold deg ute hvis du har tenkt å drukne – ja det kan være farlig. Ofte er de beste komposisjonelle ledende linjene og handlingen fra elven, det er ingen vei til det faktum at du vil komme inn på et tidspunkt. Når du bestemmer deg for å ta steget (waka waka), bør du vurdere å investere i passende fottøy, for hvis du bruker de vanlige turskoene vil de raskt falle fra hverandre. Og de vil fort bli stinkende!

Bruk vår svært vitenskapelige og informative Arctic-ometer© infografikk for å velge det mest passende fottøyet. Her er en kort oppsummering:

 1. Flip flops
  Hvis du er et sted varmt nok bra for deg! Flip-flops er flotte for varme steder der det ikke er igler eller andre vannbårne skapninger. Å fotografere på varme steder er en drøm for landskapsfotografer og flip flops slår barbeint hvis det er skrapete steiner osv.
 2. Vanntette sko
  Disse spesialdesignede skoene slipper ut vannet og er tilsynelatende mer gripende på glatte steiner. Som ovenfor er du sannsynligvis et sted ganske varmt hvis du kan slippe unna med vannsko. Nyt!
 3. Wellington støvler
  Guess er kanskje den enkleste allrounder for nybegynnere, siden du kan hoppe i bekken i tillegg til å ha dem på deg på fotturen, noe som sparer litt ekstra vekt. Ofte vil de gjøre jobben, og du kan finne isolerte støvler for kaldere forhold.
 4. Tette støvler
  Lengre og tyngre enn gummistøvler, vadere tillater langt dypere… vading. Disse har jeg med meg mesteparten av tiden over gummistøvler nå for tiden. Den betydelige ekstra vekten er vel verdt det når du med glede kan nå de fleste deler av en elv eller bekk.
 5. Brystvadere eller fiskevadere
  Dette er vannfottøyets mekka. Faktisk er dette stort sett hele kroppen slitasje. Hvis du er for flau til å få brystvaders, bare fortell alle at du begynner å fiske, og de vil nikke hyggelig. Du kan få en titt eller to når du tar på deg vadebukser i neoprenstil i brysthøyde, men etter et par timer i snøsmeltende elver vil du være takknemlig for investeringen. (De jeg bruker var ca $90 fra Amazon).
 6. Er det en sekser? Ja – en våtdrakt.
  Hvis du har på deg en våtdrakt mens du fotograferer, gjør du noe fantastisk, og du trenger ikke rådene våre! Gå og lek.

Allsidig og viktig, få fottøyet ditt sortert og du vil ikke se tilbake! Den gode nyheten er at noen av disse også kan brukes til fotografering i hav.

Andre viktige ting og tips for å fotografere elver

 • Vanligvis unngå himmelen
  Som en tommelfingerregel unngå himmelen da den sannsynligvis vil blåses ut. Selvfølgelig er det alltid unntak, og noen ganger er en liten utblåsning ikke så ille. Unntak inkluderer å ha motiv på avstand, for eksempel et fjell eller en foss. Vanligvis vil disse være høyere enn bekken i rammen og ha litt himmel rundt seg.
 • Eksperimenter med lukkerhastigheten din.
  Bruk riktig hastighet for vannet du skyter; hvis det er en rask flyt kan det være raskere, eller du vil kanskje ha et sakte drømmende utseende. Som med all landskapsfotografering, prøv å visualisere sluttresultatet når du lager bildet. Her er ett eksempel når du fotograferer flere bilder i landskapet kan være veldig nyttig. Finn lukkerhastigheten du liker best, enten den er 1/2 sekund eller melkeaktig på 5 sekunder ved å ta nok bilder til å se forskjellen. Mer om lukkerhastigheter her.
 • Polariser
  Du trenger alltid en polarisator, men du trenger ikke å bruke den til fulle. Noen ganger vil kontrasten være for stor når den brukes på 100 %, så bruk litt eksperimentering i felten igjen. Se vår relaterte artikkel om fotografifiltre her.
 • Eksponering er kritisk
  Hvis du lager en HDR-blanding er ikke dette så kritisk, men for enkeltbilder vil du vurdere eksponeringen din nøye. Vanligvis vil den lyseste delen av bildet være det raskest strømmende vannet, og bruk av dette vil gi en solid eksponeringsgrunnlinje.
 • Hold øye med Været
  Å skyte vann kan gjøres på hvilken som helst dag, men delvis skyet er generelt best. Å ha litt lys på en hvilken som helst scene, i stedet for helt flate grå dager, vil forbedre bilder av elver og bekker akkurat som de gjør tørre landskap. Noen stråler, flekkete lys gjennom trær og gylden time-farge skaper dybde, men pass opp for sterkt sollys da vannet lett vil blåse ut.
 • Pass på raskt rennende elver
  Ikke bare kan disse være farlige, men stativet ditt kan lett bevege seg når du fotograferer. Sett beinet foran stativet hvis det renner veldig fort for å spre vannet, og prøv å plassere de andre bena bak steiner for å redusere støtet.
 • Gjøre ren linsene jvenlig
  Linsen din vil sannsynligvis bli tåkete/sprøytet hvis du er i vannet. Sjekk elementet for å unngå skuffelse senere. Hvis det er mye spray, bruk et posete eller gradert filter for å komponere bildet først, eller vurder å ta linsedekselet. Se innlegget vårt her om å holde linsen ren i vann.

Noen ekstra ting å vurdere er å ha mange lommer. Du kan være borte fra elvebredden og vil ende opp med å fylle lommene dine med småbiter. På samme måte er det ganske viktig å bruke en ryggsekk i stedet for en slingback eller annen veske, som kan falle ned i vannet. En ting jeg kommer til å få en dag snart er polariserte solbriller. Det er praktisk talt umulig å måle de glatte steinene med vanlige briller, og dette har vært på listen min i evigheter!

Spread the love

Legg igjen en kommentar