Sport

Ishockey Regler

Opprinnelsen til ishockey går tilbake til 1800-tallet i Canada, hvor tilpasninger av dagens moderne hockeyspill ble spilt under isete forhold. Siden den gang har sporten blitt en av de største i verden med flest av deltakerne fra Nord-Amerika. NHL (National Hockey League) er den største ligaen i verden og omsetter for tiden for millioner av dollar hvert år.

Vitsen med spillet

Hensikten med spillet er å slå en liten puck over isen før du deretter slår den i mål med en hockeystav. Hver gang pucken går i mål, deles det ut ett poeng for det laget. Pucken kan sendes rundt spillerne på isen, og det er motstanderens jobb å prøve å hindre det andre laget i å score. Laget med flest mål på slutten av spillet blir erklært som vinnere. Skulle kampen ende uavgjort, vil kampen gå til overtid hvor det første laget som deretter scorer vil bli kåret til vinnere.

Spillere & Utstyr

Spillet spilles på en skøytebane som måler omtrent 61 meter lang og 30 meter bred. Banen er delt inn i tre hovedseksjoner. Den midtre delen er den nøytrale sonen og inkluderer en midtsirkel der kampene starter. På hver side av den nøytrale sonen er det angrepssoner og forsvarssoner som bestemmes av hvilket lag som har pucken på det tidspunktet. I hver angripende og forsvarende sone er det to endesoner faceoff sirkler og flekker. Det er en målfold som er en halv sirkel rundt målet. Bak målet er tavleområdet.

Hver spiller vil ha sin egen hockeystav sammen med skøyter og en serie polstring som kan inkludere ansiktsmaske, hjelm, polstrede shorts, skulderputer, armbeskyttere og hansker. Hvert mål anbud vil ha det samme, men i en mye tettere skala på grunn av at de er i skuddlinjen til pucken mye oftere.

Hvert lag kan ha maksimalt 20 spillere. Av disse 20 spillerne kan bare seks være på isen til enhver tid. Resten vil bli brukt som innbyttere, men kan komme og gå fra kampen så ofte som nødvendig. De seks startende inkluderer en måltender og 5 utespillere. Mens hver spiller vil få en posisjon, står spillerne fritt til å bevege seg rundt på isen som de ønsker. Dette utelukker at måltenderen må forbli innenfor deres halvdel og ikke passere den midtre røde linjen.

Spillerne slår det som kalles en «puck». Pucken er en tung gjenstand laget av tett gummi og veier omtrent 6 gram. Pucken blir truffet av enten en spillerstav eller fot, men på intet tidspunkt kan pucken håndteres av andre spillere enn måltenderen.

Hver kamp varer i tre perioder på 20 minutter. For hvert stopp i spillet stoppes kampklokken, og så snart tiden er ute i hver periode, vil spillet stoppe umiddelbart.

Scoring

For å score et mål må en spiller slå pucken over mållinjen. De kan bruke hvilken som helst del av kroppen eller pinnen for å gjøre det, men kan ikke bruke hånden. Hele pucken må krysse linjen for å bli ansett som et mål. I profesjonelle ligaer som NHL har mållinjen en sensor som løper over den som indikerer når pucken har krysset linjen helt. I amatørligaer blir dommernes dømmekraft tatt i betraktning.

Vinne spillet

For å vinne en kamp må ett lag score flere mål enn sine motstandere. Hvis kampen er uavgjort, går kampen til overtid og et ekstra kvarter spilles ut til ett av lagene scorer. Det første laget som scorer blir vinnerne.

Regler til Is Hockey

  • Spillet starter i midtsirkelen med ansiktet av. Det er her dommeren slipper pucken mellom to motstanderspillere som deretter bryter for å vinne posisjon for laget sitt. En faceoff kan også brukes til å gjenoppta spillet etter et stopp i en av de angripende eller forsvarende face off-sonene.
  • Spillere kan bruke fysisk makt for å vinne pucken av motstanderen. Kroppskontroll kan brukes, men er ikke forbudt i rygg eller over skulderhøyde.
  • Spillere som er pålagt å ha begått en mindre straff vil bli beordret til å forlate isen i to minutter og laget deres spiller med 5 spillere i denne perioden. Hvis motstanderlaget scorer et mål innen disse to minuttene, kan spilleren returnere til banen umiddelbart.
  • En mindre straff kan inkludere å snuble en motstander med staven, holde med enten staven eller hendene, hekte med staven eller kroppen sjekke en spiller uten pucken.
  • Store straffer vil føre til at en spiller blir fjernet fra isen i opptil 5 minutter. Disse kan inkludere slåssing, påføring av alvorlige skader på motstanderspillere eller fortsatt mindre brudd.
Spread the love

Legg igjen en kommentar