En ny studie understreker viktigheten av å spise mye grønnsaker som kål, brokkoli og grønnkål for tarmhelsen.
utvalg av greener
Å spise brassicas som collard, grønnkål og brokkoli kan beskytte mot tykktarmskreft.
Forskere fra Francis Crick Institute i London, Storbritannia, fant ut at å holde mus på en diett rik på en forbindelse kjent som indol-3-carbinol (I3C) – som kommer fra slike grønnsaker – forhindret dyrenes tarm fra å bli betent og utvikle seg tykktarmskreft.
De rapporterer studien i en artikkel som nå er publisert i tidsskriftet Immunity.
«Å se den dype effekten,» sier seniorforfatter Dr. Brigitta Stockinger, en gruppeleder ved Francis Crick Institute, «av kosthold på tarmbetennelse og tykktarmskreft var veldig slående.»
Fordøyelsessystemet vårt produserer I3C når vi spiser grønnsaker fra en «stor og mangfoldig gruppe» av planter kjent som brassicas.
Brassicas include, but are not limited to: broccoli, cabbage, collards, Brussels sprouts, cauliflower, kale, kohlrabi, swede, turnip, bok choi, and mizuna.
Tykktarmskreft starter vanligvis som en vekst, eller polypp, i slimhinnen i tykktarmen eller tykktarmen. Det kan ta mange år før kreften utvikler seg fra en polypp og ikke alle polypper blir kreftfremkallende.
Kreft i tykktarmen eller endetarmen er den tredje hyppigst diagnostiserte hos både kvinner og menn i USA, hudkreft ikke medregnet.
American Cancer Society (ACS) anslår at det vil være 97 220 nye tilfeller av diagnostisert tykktarmskreft i USA i 2018.
«Konkret bevis» på skjult mekanisme
Til tross for mye bevis om fordelene for fordøyelsessystemet vårt av en diett rik på grønnsaker, forblir mye av den underliggende cellebiologien ukjent.
De nye funnene er de første som gir «konkret bevis» på hvordan kostholds-I3C – gjennom sin effekt på et celleprotein kjent som arylhydrokarbonreseptor (AhR) – beskytter tarmen mot betennelse og kreft.
AhR har flere roller, og for at det skal fungere skikkelig, må det aktiveres av en forbindelse som binder seg unikt til den. I3C er en slik forbindelse.
Lavt vitamin D-nivå kan øke risikoen for tarmkreft
Lavt vitamin D-nivå kan øke risikoen for tarmkreft
En veldig stor studie finner en sammenheng mellom lavt vitamin D og en betydelig økt risiko for tykktarmskreft, mens høyere nivåer ser ut til å gi beskyttelse.
En av AhRs oppgaver i tarmen er å fange opp miljøsignaler og sende dem videre til immunceller og andre celler i slimhinnen. Disse signalene er viktige for å beskytte fordøyelseskanalen mot betennelsesfremmende signaler som kommer fra «trillioner av bakterier» som lever i den.
En annen viktig rolle som AhR spiller er å hjelpe stamceller med å konvertere til spesialiserte tarmceller som produserer beskyttende slim og hjelper til med å trekke ut næringsstoffer fra mat.
Når AhR er fraværende eller ikke fungerer som den skal, konverteres ikke stamcellene til fungerende celler i tarmslimhinnen, men «deler seg ukontrollert.» Ukontrollert celledeling kan føre til unormale vekster som kan bli ondartede eller kreftfremkallende.
Viktigheten av «plantestoff» i kostholdet
Dr. Stockinger og hennes kolleger så at vanlige laboratoriemus som spiste «renset kontrolldietter» utviklet tykktarmssvulster innen 10 uker, mens de som spiste standard «chow» som inneholdt korn og andre ingredienser ikke utviklet noen.
Rensede kontrolldietter er nøye kontrollert for å inkludere nøyaktige mengder protein, fett, karbohydrater, fiber, mineraler og vitaminer. De er designet for nøyaktig å matche ernæringskravene uten å inkludere bakterier, allergener og andre stoffer som kan introdusere falske variabler i eksperimenter.
Den nye studien antyder at fordi rensede kontrolldietter inneholder mindre plantemateriale, har de færre forbindelser som aktiverer AhR, sammenlignet med standard chow-dietter eller dietter beriket med I3C.
Dr. Chris Schiering, fra Imperial College London, bemerker at «selv uten genetiske risikofaktorer» ser det ut til at «et kosthold uten vegetabilsk materiale kan føre til tykktarmskreft».
«Betydelig færre svulster»
Forskerne brukte mus og organoider, eller «mini-guts», dyrket fra musestamceller, i sine eksperimenter. Disse avslørte at evnen til tarmepitelceller til å fylle opp seg selv og reparere tarmslimhinnen etter infeksjon eller kjemisk skade ble «dypt påvirket» av AhR.
Teamet fant også at genetisk konstruerte mus hvis tarmepitelceller ikke hadde AhR – eller ikke kunne aktivere proteinet – ikke klarte å kontrollere en infeksjon fra en tarmbakterie kalt Citrobacter rodentium. Dyrene utviklet tarmbetennelse og deretter tykktarmskreft.
«Men da vi ga dem en diett beriket med I3C, utviklet de ikke betennelse eller kreft,» bemerker førsteforfatter Dr. Amina Metidji, også ved Francis Crick Institute.
I tillegg, bemerker Dr. Metidji, da de byttet mus som allerede utviklet tykktarmskreft til en diett rik på I3C, fant de ut at disse dyrene utviklet «betydelig færre svulster» og at disse svulstene var mindre sannsynlige for å være ondartede.
Når forskerne diskuterer resultatene deres, tar forskerne opp spørsmålet om det er det høye fettinnholdet eller det lave forbruket av grønnsaker i fettrike dietter som forklarer koblingen til tykktarmskreft.
Forskerne forventer nå å fortsette arbeidet med I3C og AhR med organoider dyrket fra humant tarmvev ekstrahert i biopsier. Etter hvert forventer de at arbeidet vil føre til menneskelige prøvelser.