Helse

Vitamin D: Nyere forskning avdekker nye fordeler

Ettersom store deler av verden opplever en rekordstor hetebølge, retter denne Spotlight oppmerksomheten mot vitamin D, det såkalte solskinnsvitaminet. Her inspiserer vi den siste forskningen.

Tropisk sol
«Solskinnsvitaminet» har en rekke overraskende fordeler.
Vitamin D er et hett tema for tiden, med en rekke studier som proklamerer fordelene for en rekke alvorlige tilstander.

Motsatt har andre nyere studier vært mer forsiktige, og stilt spørsmål ved dens antatte nytte for behandling av enkelte sykdommer.

Vitamin D er et næringsstoff som syntetiseres i huden vår når den utsettes for sollys, og det finnes også i enkelte matvarer.

Sollys er den beste kilden til vitamin D, men i vintermånedene anbefaler National Institutes of Health (NIH) å fylle opp vitamin D-nivåene ved å spise mat som inneholder vitamin D hver dag. Disse inkluderer fet fisk, beriket melk, bifflever, eggeplommer, sopp og forsterkede frokostblandinger.

Hva gjør vitamin D?
Forskere vet at vitamin D er avgjørende for mange aspekter ved å opprettholde god helse, og at mangel er forbundet med problemer for både fysisk og mental helse.

Kanskje mest bemerkelsesverdig hjelper vitamin D til å regulere nivåene av kalsium i kroppene våre, styrker beinene våre og forhindrer beinsvekkende tilstander, som osteoporose.

I økende grad tyder studier også på at vitamin D kan ha beskyttende fordeler mot hjertesvikt, diabetes, kreft, luftveisinfeksjoner, autoimmun sykdom og til og med hårtap.

Et overraskende stort antall mennesker har utilstrekkelige nivåer av vitamin D. For eksempel, ifølge en studie, har mer enn 40 prosent av voksne i USA mangel. På grunn av dens utbredelse er det viktig å finne ut hvilke folkehelseimplikasjoner denne epidemien kan ha.

Symptomer på vitamin D-mangel kan variere mellom individer, men de inkluderer vanligvis smerter i ledd, muskler eller bein; utmattelse; pusteproblemer; og lavt humør eller sesongmessig affektiv lidelse (SAD).

Nedenfor går vi gjennom en rekke spennende nyere studier som undersøker sammenhenger mellom vitamin D og en rekke sykdommer.

Vitamin D og hjertesvikt
Flere studier har antydet at vitamin D kan tilby beskyttende fordeler mot kardiovaskulær sykdom, men forskerne har ennå ikke funnet ut hvilke mekanismer som driver denne assosiasjonen.

Nylig rapporterte Medical News Today imidlertid om en studie som brukte en musemodell for å undersøke hvordan en type vitamin D, kalt 1,25-dihydroksyvitamin D3, påvirker hjerteceller. Spesielt så forskerne på cellene som er ansvarlige for å utvikle arrvev etter et hjerteinfarkt, kalt cardiac colony-forming unit fibroblasts (cCFU-Fs).

cCFU-F er et viktig studieområde fordi når hjertevev er arr, har hjertet vanskeligere for å pumpe blod, noe som kan føre til hjertesvikt.

Forskerne bak studien fant at vitamin D hemmet virkningen av cCFU-Fs, som forhindret arrvev i å bygge seg rundt hjertet til musene i studien, og potensielt forhindret blokkeringer i det kardiovaskulære systemet.

«Med ytterligere studier,» skrev forfatterne, «kan vitamin D vise seg å være et spennende, rimelig tillegg til nåværende behandlinger, og vi håper å utvikle disse funnene til kliniske studier for mennesker.»

Vitamin D og kreft
Brystkreft og tarmkreft har begge vært knyttet til tilfeller av vitamin D-mangel i nyere studier. En av disse analyserte data fra to randomiserte kliniske studier og en prospektiv kohortstudie.

Forskerne fant at høye nivåer av vitamin D var omvendt assosiert med risiko for brystkreft blant kvinner som var kreftfrie ved baseline.

Rosa bånd blå bakgrunn
Studier tyder på at vitamin D påvirker risikoen for brystkreft.
I følge studieresultatene, jo høyere nivåer av vitamin D, jo lavere er risikoen for brystkreft.

Dette forholdet forble signifikant selv etter at resultatene ble justert for forstyrrende faktorer, som alder, kroppsmasseindeks (BMI), inntak av kalsiumtilskudd og røykevaner.

Selv om en sammenheng mellom vitamin D-mangel og tykktarmskreft tidligere er rapportert, har ikke alle studier klart å gjenskape disse funnene. En ny, storstilt studie forsøkte å avgjøre dette ved å trekke på data fra tre kontinenter, inkludert 5700 tilfeller av kolorektal kreft og 7100 kontroller.

Soppdrepende medikament dreper sovende kolorektale kreftceller

Ny forskning tyder på at et eksisterende soppdrepende medikament kan være effektivt mot spesielt vedvarende kolorektale kreftceller.

Forskerne regnet ut at personer hvis nivåer av vitamin D faller under de som er spesifisert i gjeldende retningslinjer, har en 31 prosent økt risiko for å utvikle tarmkreft. Derimot hadde de med vitamin D-nivåer over gjeldende anbefalte nivåer 22 prosent mindre sannsynlighet for å utvikle denne kreften.

Vitamin D og magefett
En annen nylig studie undersøkte en tidligere observert sammenheng mellom fedme og lavere nivåer av vitamin D, og ​​fokuserte spesielt på hvordan ulike typer kroppsfett kan samhandle med vitamin D.

Studieforfatterne rapporterte at å ha overflødig magefett var forbundet med lavere nivåer av vitamin D:

«[D]et sterke forholdet mellom økende mengder magefett og lavere nivåer av vitamin D antyder at personer med større midje har større risiko for å utvikle mangel og bør vurdere å sjekke vitamin D-nivået.»

Studien var imidlertid ikke i stand til å bevise om en mangel på vitamin D fører til at fett lagres rundt magen, eller om det å ha magefett på en eller annen måte bidrar til en mangel på vitamin D. Forskerne sier at fremtidige studier vil forsøke å fastslå årsak og effekt i dette forholdet.

Vitamin D og Alzheimers sykdom
En systematisk gjennomgang fra forskere i Australia forsøkte nylig å avgjøre debatten rundt vitamin Ds evne til å beskytte mot Alzheimers. Den systematiske oversikten analyserte mer enn 70 studier som så på foreningen.

De konkluderte med at det ikke var noen signifikant sammenheng mellom vitamin D-mangel og risiko for Alzheimers.

Interessant nok antydet forfatterne at – basert på deres systematiske gjennomgang – det kan være en sammenheng mellom eksponering for solens ultrafiolette stråler og beskyttelse mot multippel sklerose, Parkinsons sykdom og Alzheimers, men at dette kan være uavhengig av vitamin D-produksjonen.

Forfatterne sa at ytterligere studier ville være nødvendig for å bekrefte disse koblingene og identifisere mekanismen som er ansvarlig for slike assosiasjoner.

Vitamin D og kronisk smerte
Gjennom årene har noen forskere teoretisert at lave nivåer av vitamin D kan forårsake eller forverre kronisk smerte.

Så i 2015 satte en gruppe forskere seg for å samle eksisterende bevis for å undersøke forholdet.

Kan vitamin D lindre kroniske smerter?
Den resulterende Cochrane-gjennomgangen, oppdatert i 2015, forklarer at:

«Observasjons- og omstendighetsbevis tyder på at det kan være en rolle for vitamin D-mangel i etiologien til kroniske smertefulle tilstander.» Teamet gransket funnene fra en rekke studier.

Etter analysen konkluderte de med at de tilgjengelige vitenskapelige bevisene ikke er sterke nok til å støtte en sammenheng mellom vitamin D-mangel og kronisk smerte.

Forfatterne skriver: «Basert på disse bevisene er det usannsynlig med en stor gunstig effekt av vitamin D på tvers av ulike kroniske smertetilstander. Hvorvidt vitamin D kan ha gunstige effekter ved spesifikke kroniske smertefulle tilstander trenger ytterligere undersøkelser.»

Så som alltid vil mer arbeid være nødvendig for å endelig lukke lokket på denne interaksjonen.

Vi håper denne artikkelen har forbedret din forståelse av den siste vitenskapelige tenkningen rundt dette fascinerende kjemikaliet. Husk imidlertid at overeksponering for sollys – spesielt den varme middagssolen – kan føre til hudskader og øke risikoen for hudkreft.

Spread the love

Legg igjen en kommentar